Lisätietoa tutkimuksesta

Helsingin yliopiston Oppiva vauva -tutkimuksessa selvitetään vastasyntyneiden oppimiskyvyn yhteyttä kielen kehitykseen, jotta kielen kehitykseen liittyvät vaikeudet osattaisiin jatkossa tunnistaa mahdollisimman varhain. 

Kutsumme mukaan vapaaehtoiseksi perheitä, joihin syntyy lapsia vuosina 2016-2017 ja jotka pääsevät mitattaviksi Jorvin sairaalaan Espooseen – matkakuluja emme valitettavasti voi korvata. Mukaan toivotaan täysiaikaisena ja yli 2500 g painoisena syntyneitä lapsia suomenkielisistä perheistä, joissa ei ole lukivaikeutta tai kielellisen kehityksen pulmia.

Tutkimus on seurantatutkimus, ja toivomme mahdollisimman monen perheen osallistuvan sen molempiin vaiheisiin. Tahtoessaan perheet voivat kuitenkin keskeyttää tutkimukseen osallistumisen milloin tahansa. Tutkimusta tehdään Jorvin sairaalassa Espoossa ja Helsingin yliopiston tiloissa Helsingissä. Käsittelemme kaikkea saamaamme tietoa luottamuksellisesti. Hankkeessa on mukana myös Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri (HUS).

Tutkimukseen kuuluu kaksi EEG-mittausta: toinen vastasyntyneenä ja toinen noin 8-12 kk ikäisenä. Lisäksi kielellisen kehityksen seuranta tapahtuu 8-12 kk:n iässä ja 2-3 vuoden iässä kotiin lähetettävällä kyselylomakkeella. Mitään muita kotitehtäviä tutkimukseen ei kuulu.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa vastasyntyneeltä, muutaman päivän ikäiseltä vauvalta mitataan aivosähkökäyrää EEG:llä. Aivosähkökäyrämittaus on turvallinen, täysin kivuton, ja vauva voi nukkua koko kokeen ajan. Mittauksia tehdään rutiininomaisesti sairaaloissa ympäri maailman. Vauvan päänahalle asetetaan sähköisiä potentiaaleja havaitsevia antureita, ja vauvalle soitetaan ääniä kokeen aikana. Anturit mittaavat aivojen hermosolujen sähköistä toimintaa antaen tietoa vauvan kuulovalmiuksista. Menetelmä ei anna tietoa yksilöistä, ja siksi palautetta yksittäisten vauvojen mittauksista ei voida antaa.

EEG-mittaukset toteuttaa sairaanhoitaja Tarja Ilkka Jorvin sairaalassa. Muistattehan ilmoittaa sairaanhoitajalle vauvanne syntymästä! Pyydämme ilmoitusta tekstiviestillä teille ennalta annettuun puhelinnumeroon – sairaanhoitaja ei pysty työnsä luonteen vuoksi vastaanottamaan puheluita, ja teille soitetaan mahdollisimman pian takaisin. Jorvin sairaalassa syntyneet vauvat haetaan suoraan osastolta EEG-mittaukseen 1-2 tunnin ajaksi.

Tutkimuksen jälkimmäisessä vaiheessa lapsen kielliset kyvyt testataan noin yhden ja kahden vuoden iässä kotiin lähetettävällä kyselylomakkeella. Tutkimukseen käyttämänne vapaa-aika korvataan kulttuuriseteleillä tai elokuvalipuilla. Perheiden on mahdollista saada palautetta lapsen kielellisistä kyvyistä tämän testin jälkeen. Lisäksi lapsi kutsutaan noin yhden vuoden ikäisenä toistamaan vastasyntyneenä tehty EEG-mittaus Helsingin yliopiston tiloihin. Tällöin mittaajana toimii tohtorikoulutettava, DI Emma Suppanen.

Tutkittavan tiedotteen löydät tästä: Tutkittavan tiedote

Osallistuvat perheet saavat muun muassa:

  • Tutustua aivotutkimukseen
  • ”EEG-diplomin”, jossa on kuva lapsenne aivosähkökäyrästä
  • Palautetta lapsenne kielellisistä kyvyistä n. 2 vuoden iässä sekä muistoksi kopiot lapsenne kielen kehitystä kartoittavista lomakkeista
  • Pienen korvauksen tutkimukseen käytetystä vapaa-ajasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s